Samos

Κοκκάρι – Het dorpje Kokkári ligt aan de noordkust van Samos op een afstand van 9,5 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Vathý. Het schilderachtige, kenmerkende vissershaventje, waarvan de foto in elke reisbrochure prijkt, diende in het verleden als haven voor het hoger gelegen dorpje Mytilíni. De geschiedenis van Kokkári gaat terug naar het begin van de 19e eeuw. De oude dorpskern werd gesticht op de lage westelijke kaap, die door een landtong verbonden is met een klein rotseilandje (waarop nu een tiental huizen staat). Vanaf ongeveer 1850 begon Kokkári zich geleidelijk aan uit te breiden; in het begin voornamelijk over de ruïnes van een lang verlaten dorp in de richting van de oostelijker gelegen ‘Téppes’helling. En later, met de opkomst van het toerisme omstreeks 1965, ook over de vruchtbare vlakte landinwaarts.

 

Het nieuwe Kokkári is één van de belangrijkste vakantieoorden van Samos

Waar de lokale bevolking in het verleden vooral leefde van de visvangst en landbouw, houden de huidige, totaal ongeveer 1000 permanente inwoners, zich vooral bezig met het toerisme. En dat is niet zo verwonderlijk! Kokkári behoort tot het zeer waterrijke en uiterst groene gebied rondom het Ámbelosgebergte. Twee hoge bergtoppen steken achter de kust boven het landschap uit: de Profítis Ilias met 1153m hoogte en de 1039m hoge Lázaros. 


 
Dit maakt Kokkári tot de ideale uitvalsbasis voor wandelaars omdat beide toppen vanuit het dorp te voet te bereiken zijn. De vriendelijke bergdorpjes Vourliótes en Manolátes liggen tevens op loopafstand van Kokkári, waarbij een verfrissende afdaling door de Vallei der Nachtegalen tot de mogelijkheden behoort. Naast veel natuurschoon in het achterland, behoren de stranden van Kokkári tot de best ontsloten, meest verzorgde en mooiste van het eiland. Het lange kiezelstrand van Kokkári, wat zich langs het grootste deel van de dorpsstraat uitstrekt, wordt eenvoudig/toepasselijk ‘Long Beach’ genoemd. Hier bevinden zich talloze leuke restaurants, tavernes en (beach)bars. Men kan er uitstekend zwemmen en ook voor de watersport, met name windsurfen, trekt de baai van Kokkári van over de hele wereld publiek.

De compactheid van het dorp creëert een bijzondere sfeer


De Strandweg

Op ongeveer een kilometer ten westen van ‘Long Beach’ ligt een tweede mooie baai, Lemonákia Beach (kleine citroenen in het Grieks), een derde 150 meter verderop; het azuurblauwe Tsamadoú Beach, waar naaktrecreatie is toegestaan. De stranden van Avlákia en Tsábou liggen nog iets verder op deze route.

 

De rondweg over het eiland loopt met een boog om het dorp heen, maar de regionale bus rijdt via de dorpsstraat. De eerste halte -vanuit Samos- is bij de grote Agios Nikólaoskerk. Het zijstraatje tegenover de toegangspoort van de kerk leidt naar de ‘Platía’, het kleine dorpsplein, met daarachter de ‘Paralía’, de kustpromenade. Ook hier bevinden zich diverse gezellige restaurants, cafés en leuke winkeltjes. Dit is het levendige centrum van Kokkári. De smalle straatjes met opvallend kleine huizen geven een extra accent aan de oorspronkelijke romantische vissersdorpssfeer.


 

Small Lemonákia

De kleine baai waar dit dorpsdeel omheen gebouwd is eindigt aan de oostzijde weer bij een vooruitstekend rotseilandje met twee kleinere kiezelstrandjes. Deze worden samen ‘Small Lemonákia’ genoemd. Ook hier kan men goed zwemmen en het strand is aanmerkelijk rustiger dan Kokkári’s Long Beach.

 
 

Kokkári is erg schilderachtig dankzij goed onderhoud aan de oude huizen, het schattige vissershaventje en de weelderige vegetatie van de gehele omgeving. De uitstekende faciliteiten en heerlijke stranden trekken ieder jaar talrijke bezoekers, die er een groot aanbod vinden van accommodatie, traditionele restaurants en kusttavernes met smaakvolle, lokale gerechten. Doordat alle belangrijke voorzieningen in een klein gebiedje geconcentreerd zijn is Kokkári intiemer dan Pythagório. Ook het stadsleven zoals in Vathý of Karlóvassi ontbreekt, en daardoor is het veel rustiger; ontspanning voert dan ook de boventoon!
Καλώς Ηρθατε στο Κοκκάρι!

Welcome to Kokkari!

 

 


 

Culturele tips:

 

- Het kerkje van ‘Panaghía’ (de Maagd Maria), één van de oudere kerkjes van het dorp
- De grote, centrale dorpskerk Agios Nikólaos (St. Nikolaas)
- Het op 450m hoogte gelegen klooster Moní Vrondá, het oudste klooster van het eiland
- De Griekse Paasweek ‘Megáli Evdomáda’
- Lokaal religieus feest ter ere van Agios Panteleímonos, jaarlijks op 27 juli met live muziek, (Samos)wijn en dans!

                                                                              BRON: SAMOS MAGAZINE.NL